loading
Biztosítás

Biztosítás

Biztosításkötés

Értékesítőink segítségével nálunk megkötheti Kötelező Gépjárműfelelősség (KGFB), valamint Casco Biztosítását új, illetve használt gépkocsijára.KÖTELEZŐ GÉPJÁRMŰ FELELŐSSÉG BIZTOSÍTÁS VÁLTOZÁS 2010-TŐL:


Változnak 2010. január 1-től a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai. Az eddigi 2004-ben hozott kormányrendeletet a 2009 évi LXII. Törvény váltja fel.

2010-től a biztosítási évfordulót nem a naptári évhez kötik, hanem a szerződés megkötésének évfordulóján lehet majd biztosítót váltani, vagy új szerződést kötni a régi biztosítóval. A társaságok évente 1x módosíthatnak díjaikon, azonban továbbra is október 30-ig kell meghirdetniük a következő évre vonatkozó tarifákat. ( Ez a változás csak a 2010-ben kötött biztosításokra érvényes.)

Az évforduló előtt 50 nappal a biztosító köteles értesíteni az ügyfelet, hogy lejár a biztosítása, és közölnie kell az új díjat. Az ügyfél továbbra is a lejáratot megelőzően 30. napig mondhatja fel a biztosítást, és az évfordulót követő napon már kell új biztosításának lennie.

Egységes kártörténeti nyilvántartást vezetnek be, ahol minden biztosított adatait és bonus-malus besorolását nyilvántartják. Nem az autósoknak kellene majd a kártörténeti igazolásokat beszerezniük, bár akik alkuszoknál kötik jelenleg is, az alkusz intézi ezt helyettük.

29. § (2). pont értelmében a károsult a káreseményt - annak bekövetkeztétől, illetve a tudomásszerzéstől számított - 30 napon belül köteles bejelenteni a biztosítónak.
30. § (1). Pont szerint a biztosított köteles a káreseményt - a kárrendezéshez szükséges adatok megadásával és a lényeges körülmények leírásával, valamint a káreseménnyel kapcsolatos hatósági (rendőrségi) eljárást lefolytató szerv megjelölésével - 5 munkanapon belül a biztosítójánál írásban bejelenteni.

A díjjal elmaradt ügyfél türelmi ideje megduplázódik, azaz a mostani 30 nap kockázatvállalás 60 napra nő, ha a biztosító felszólította ügyfelét fizetésre. Tehát, ha az ügyfél valamiért nem fizeti a díjat, akkor a biztosító 60 napig nem bontja fel a szerződést. Késedelmi díjat azonban felszámíthat, melynek összege társaságonként változhat.

Díjnemfizetéssel törölt kötelező biztosítást csak ugyanahhoz a biztosítóhoz lehet megkötni ahol az megszűnt.

Létrehoznak egy garanciaalapot, amelybe a biztosítótársaságok fizetik be rájuk rótt befizetési kötelezettségük. Ebből az alapból fogják kifizetni esetleges biztosítócsőd esetén a károsultakat. A garanciaalapot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli majd.

Jövő év elsejétől segédmotor kerékpárokra és quadokra is kell biztosítás kötni.

Januártól minden gépjármű flottának minimum öt autóból kell állnia, és annak magánszemély nem lehet az üzemben tartója.

Kötelező gépjármű felelősség biztosítást üzembentartó esetén csak az üzembentartó köthet, tulajdonos nem.

 
Kötelező biztosítás 2011. : teljesítmény után

Bár az év végi kampány még el sem kezdődött a 2010. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésekért, máris itt egy kérdés 2011-re: a kötelező biztosítás szabályozása a 2010. évi módosítások után újabb jelentős változtatás előtt áll, az eddigi hengerűrtartalom besorolást 2011-től teljesítmény alapú besorolás veszi át az autó biztosítás kötelező módozatában.

Kedvezőbb vagy hátrányosabb lesz az új rendszer Önnek? A táblázat alapján kiszámolhatja...

A teljesítmény alapú besorolást bevezetését a korszerűbb motorok bevezetésével indokolják, mivel alacsonyabb hengerűrtalom mellett manapság nagyobb teljesítményre képesek a motorok mint korábban.

A módosítások szerint a nagyobb teljesítmény nagyobb veszéllyel jár, ami nagyobb/több károkhoz vezethet a kötelező biztosításban, vélik a szakemberek.

2010. évi KGFB kategóriák    2011. évi KGFB kategóriák
hengerűrtartalom (ccm3) szerint    teljesítmény (kW) szerint
0-850    0-37
851-1.150    38-50
1.151-1.500    51-70
1.501-2.000    71-100
2.001-3.000    101-180
3.000+    180+

1 LE = 0,735 kW
1 kW = 1,36 LE

Kötelező biztosítás 2010 legfontosabb változásai röviden: megszűnik az egységes év végi kötelező váltás évfordulója (december 31.), kötelező biztosítók részére kötelelező lesz a kártörténeti nyilvántartás vezetése, meghatározták a flotta fogalmát, MABISZ-nak saját díja lesz.